חזון ישראל 15- מצפת ועד לנקסטר
גאים להפיץ את מודל קפיצת המדרגה בארץ ובעולם
המאמר הזה של תום פרידמן בניו-יורק טיימס הוא חלק מסיפור שמתחיל בתל-אביב, עובר בצפת, בגליל המערבי ובנגב המערבי, מתגלה בהרבה מקומות אחרים ועכשיו נחשף בעיר לנקסטר שבפנסילבניה על הבמה של העיתון החשוב בעולם.
source: New York Times. Click to read full article
סיפורה של קפיצת המדרגה
לפני שמונה שנים התחלנו (קבוצת ראוּת) לפתח מודל לקפיצת מדרגה מקומית לטובת הפריפריה. המטרה הייתה להעצים את המנהיגות המקומית בנגב ובגליל ובמקומות נוספים כדי שהיא תוביל פיתוח כלכלי וחברתי ארוך טווח לטובת מימוש חזון ישראל 15. קראנו למודל שלנו 'הארכת היצול' והרעיון הבסיסי היה לעצב חזון ואסטרטגיה משותפים סביב הנכסים היחודיים של כל אזור ואז לרתום את המוסדות והמנהיגים המקומיים למימושם. בחנו ושיפרנו את המודל בצפת (עם ראש העיר אילן שוחט וצוותו ובסיוע פדרציית ניו-יורק וקרן ראסל ברי) ואחר-כך ישמנו אותו בהיקף מלא בגליל המערבי בזכות החזון, המנהיגות וההשקעה של רעיה שטראוס בן דרור (האחת והיחידה!) והצוות שלה ועם מיכאל אילוז ומנהיגות מקומית יהודית וערבית שהתאגדה במסגרת 'רוח הגליל'. המטרה בגליל הייתה לא רק להזניק את האזור כולו אלא גם להכין את המודל לישום במקומות אחרים. בשנה האחרונה החלה עבודה גם בנגב המערבי (עם קרן נס ואשכול רשויות הנגב המערבי) ואולי בעתיד גם במקומות נוספים. למדנו המון מההצלחות וגם ומהקשיים, ועמדנו בכבוד בעיקרון של failing forward. בהמשך הקמנו גם 'מרכז קפיצת מדרגה' בהובלת יעל ברנדל, שמתמחה בישום המודל הזה בישראל.
מלמטה למעלה: לנקסטר, פנסילבניה
תמיד האמנתי שמערך העקרונות שזיקקנו הוא מקורי ויחודי והוא עובד. וסיפרתי עליו לידידי תום פרידמן, שהוא אחד העיתונאים החשובים בעולם, שגם הכליל אותו בספרו האחרון Thank You For Being Late. והנה, בשנה האחרונה, הוא מספר לי שהוא רואה את המודל שאנחנו מדברים עליו בישראל מתרחש במקומות שונים בארה"ב שמצליחים לצמוח, ליצור מקומות עבודה וולטפח קהילות משגשגות ועמידות יותר.
אז הוא הזמין אותי להצטרף לאחת הנסיעות שלו. וכך הגענו ללנקסטר, שהיא עיר בת 60 אלף תושבים בלב פנסילבניה, שבאזור שלה גרים בני כת האמיש שעדיין מתניידים על עגלות וסוסים. בניגוד לכל הציפיות, העיר הזו משגשגת. ואכן, שם ראיתי את כל הדברים הטובים שראינו בישראל: מנהיגות אזרחית רתומה, חדשנות חברתית מעוררת השתאות, חזון ואסטרטגיה שמיושמים לאורך שנים, שיתוף פעולה בין מוסדות העוגן של הקהילה כמו האוניברסיטה ובית החולים, הפיכת נטל (השמרנות של אנשי האמיש) לנכס, הבאת ידע והתאמה שלו להקשר המקומי, שימוש בבתי ספר כמוסדות קהילתיים ועוד ועוד. לפני חמש עשרה שנים לנקסטר דשדשה. היום היא אחד המקומות החמים בארצות הברית.
וכך היום, ביום העצמאות האמריקאי, זכינו להיות חלק מרכזי במאמר של פרידמן על העתיד של אמריקה. הידע שפיתחנו וישמנו בישראל, בגליל המערבי, בצפת ובנגב המערבי אודות פיתוח כלכלי מקומי מתוקף על ידי אחד העיתונאים החשובים בעולם באחד העיתונים החשובים בעולם, וגם ישראל מקבלת קרדיט נחמד. בתחום שלנו, קשה לצפות ליותר!

Influence & Create: Lancaster, Pa.
ותודה לצוות קבוצת ראוּת בארץ לדורותיו: יעל ברנדל, קרן רז, נדב פן, יונתן ווינברג,עמית גרנק, עבד אסלי, עמרי זגן ואחרים. ותודה לשותפים שלנו: רעיה שטראוס בן דרור, טל פריימן והצוות; מיכאל אילוז ומועדון קפיצת המדרגה / רוח הגליל; קרן נס, אורי פינטו וכל אנשי השטח.