האם אילת מוכנה לתיירי הלואו – קוסט?
לאור מגמות התיירות החדשות שפוקדות את העיר, לאילת יש הזדמנות לחזק את העסקים הקטנים והבינוניים: אלו, שנשארו מאחור בעקבות שליטתן של מלונות הענק בשוק המקומי.
בנמל התעופה בעובדה, תנועת המטוסים בטיסות בינלאומיות מנתה בחודש ינואר האחרון 390 מטוסים, לעומת 176 מטוסים בלבד בחודש המקביל אשתקד. העלייה המשמעותית במספר הטיסות הנכנסות לנמל התעופה נובעת מ'נוהל אילת', הכולל סבסוד בסך 60 יורו המוענק לחברות הלואו – קוסט הנוחתות בעובדה על ידי משרד התיירות והתאחדות בתי המלון. הנוהל, שנכנס לתוקף בעונת החורף 2015-16, הוביל מאז לעלייה משמעותית במספר התיירים באילת, שרובם מגיעים ממזרח אירופה, ומהווים סוג חדש של תיירים, שעד כה היו פחות מוכרים לעיר- תיירי הלואו קוסט.
עד כמה מוכנה העיר לקלוט אותם?
תיירות הלואו קוסט, שפרחה לצד הגיוון בחברות התעופה המציעות טיסות שכר זולות, מאופיינת בתיירים, צעירים לרוב, המעדיפים ללון באכסניות, פנסיונים ו Airbnb. אלו תיירים, השונים בצרכיהם וברצונותיהם ממרבית התיירים שהיו מוכרים לעיר עד כה: בתי המלון המפוארים, האטרקציות היקרות ושלל הקניונים והחנויות בעיר, אינם בהכרח הולמים את האפשרויות של קהל התיירים החדש. תיירים אלו נוטים לצרוך שירותים זולים יותר, לדוגמה, במקום לאכול במסעדת יוקרה, הם יסעדו במסעדה שכונתית או אפילו ירכשו מוצרי מזון בסופר המקומי.
ואכן, נרשמה עלייה של כ-30% בתפוסת האכסניות בעיר וניצנים של שינוי מורגשים באוויר, דוגמת בית מלון חדש שעתיד להיפתח בעוד כשלוש שנים, המציע חדרים בסיסיים בסכום של עד 500 שקלים ללילה. אך לצד זאת, כיום, אפשרויות הלינה הזולות אינן מגוונות מספיק והשוק באילת עדיין נשלט על ידי מלונות הענק שנבנו במהלך שנות ה-80 וה-90 המציעים חבילות נופש, מרביתן בסגנון הכל כלול.

דווקא לאור זאת, המגמה החיובית של העלייה במספר תיירי הלואו קוסט, עתידה להוביל לדרישה מצד התיירים החדשים לאפשרויות לינה, תחבורה, פעילויות ובילוי שאינם תואמים בהכרח את ההיצע הקיים בעיר. אם אכן התחזיות על מספר התיירים יממשו עצמן, בחמש השנים הקרובות, כחצי מיליון תיירים אמורים לפקוד את אילת מדי שנה. זהו סוג תיירות חדש מצד הקהל הבינלאומי, שלא היה מוכר עד היום בקנה מידה כזה.
מכלכלת "הכל כלול" לכלכלה מקומית
נראה אם כן, שישנה הזדמנות של ממש עבור העסקים הקטנים והבינוניים בעיר: בעלי האכסניות, ההוסטלים והמלוניות, בעלי המכולות, הסופרים, בתי קפה, המסעדות הזולות ועוד. אלו, שעד היום התקשו לשרוד אל מול רשתות המלונות הגדולות, יהנו מקהל לקוחות חדש, והעיר תוכל למנף את גל התיירים החדש כך שתהיה עיר נופש המתאימה לסוגים שונים של תיירים, המגיעים מרמות כלכליות שונות. זאת בשונה מתיירות הכל כלול הנוהגת להישאר בין כותלי המלון ולא לתרום לכלכלה המקומית הקטנה.
מעבר לכך, הרחבת מגוון וכמות העסקים הקטנים תועיל גם לתושבי העיר המקומיים. לאלו יתווספו מקומות בילוי, צריכה ושירותים המתאימים גם להם (בניגוד לאטרקציות תיירותיות גרנדיוזיות...), אך חשוב מכך, שינוי זה יחזק את הכלכלה המקומית. עסקים קטנים, ככלל, נוטים לחזק את הכלכלה המקומית בזכות העובדה שהתמורה הכספית עבור השירותים שהם מוכרים נשאר בכלכלה המקומית ולמעשה ממשיך לחזק אותה. בניגוד לרשתות גדולות בהן מרבית הכסף עולה חזרה לאזור המרכז (או אפילו לחו"ל). כך, מסתמן שמהפכת הלוא-קואסט יכולה לא רק לסייע לאילת לחזק את מעמדה כעיר נופש, אלא אף להפוך אותה לעיר טובה יותר עבור התושבים שלה.
