משהו טוב קורה באופקים
לצד אתגרים רבים עמם מתמודדת העיר, באופקים מצאנו קבוצה של יזמים צעירים, מוסדות קהילתיים חזקים ואפילו בית קולנוע חדש.
בחודש שעבר סיירנו באופקים במסגרת עבודתנו בנגב המערבי.
לצד תכניות להתחדשות עירונית מואצת, (אופקים עתידה להכפיל את עצמה בעשור הקרוב), ותהיות האם העיר תעמוד במהלך כזה וכיצד הוא ישפיע עליה, פגשנו בעיר קבוצה של א-נשים שלא מחכה לבואם של תושבים חדשים, הממשלה, או תורם חדש כדי לפעול. א-נשים משפיעים, פעילים, ובעיקר- עושים, למען הקהילה הקיימת בעיר ולמען הפיכתה של אופקים לעיר אטרקטיבית לכל תושביה. כאלו שמאמינים באיכויות הקיימות בעיר ומבקשים לפתח אותן.
העולם שייך לצעירים
מרכז הצעירים באופקים הוא דוגמא למוסד קהילתי חזק ומשמעותי בעיר.
כבר בכניסה למרכז הצעירים, עולה תחושה של משהו אחר וחדש בעיר. המרכז החדש יפה, מזמין ומשרה רוח צעירה. המרכז מפעיל מגוון של תכניות עבור כלל צעירי העיר (18-35): תכניות לחיילים משוחררים, הכנה לתעסוקה ולהשכלה גבוהה ועוד. כל אלו בדומה למרכזי צעירים אחרים שביקרתי בהם לאחרונה. מעבר לכך, נראה שהמרכז מבין את הפוטנציאל הטמון בו כמוסד קהילתי, ובתוך המתחם נבנתה מעטפת שלמה שמטרתה לתת מענה לצרכים מגוונים, כמו חלל משרדים ליזמים צעירים במחירים מסובסדים, חדרי לימוד לקורסים וסדנאות (שמבוצעות על ידי המרכז ואחרים המשכירים את החדרים), האב וייעוץ עסקי, מחלקת מעורבות חברתית שמעודדת יזמות ועשייה בקהילה ועוד.

סרטים לכל הקהילה
והדובדבן (בעיני) שבקצפת- בתוך מרכז הצעירים יושב לו, לא פחות מאולם קולנוע, היחידי באופקים ובכל האזור הסמוך (עד לפתיחת אולם קולנוע זה, הקולנוע הקרוב ביותר היה בבאר שבע, ובכלל, יש לציין כי כל אזור הדרום סובל ממחסור באולמות קולנוע).
פגשנו את נדב, מנהל הקולנוע- יליד ותושב אופקים, בוגר החוג לקולנוע בספיר, ופעיל בעיר בנושא קולנוע וקהילה. חמש שנים הוא עסק בתחום ויצר פרוייקטים נקודתיים שחיברו בין קהילה לקולנוע. השאפתנות והרצון העז שלו הובילו לכך שהיום הוא מנהל את אולם הקולנוע. הקולנוע מיועד לכלל האוכלוסייה, מציג סרטי ילדים ומבוגרים במחירים נוחים (ואפילו יש אזור VIP), ולראייתו של נדב, מפגיש בין אנשים ותרבויות ומעניק אלטרנטיבה לצורת בילוי. הקולנוע, שמשרת גם את תושבי המועצה האזורית הסמוכה, מרחבים, מהווה גם הזדמנות לחיבור בין העיר למועצה.

ממוסד לפלטפורמה
מרכז הצעירים על שלל גווניו, לצד מיזמים קהילתיים נוספים שפגשנו בעיר, מממש הלכה למעשה את חזוננו לגבי מרחב קהילתי משגשג. במרחב זה, מוסדות קהילתיים הופכים ממוסד – לפלטפורמה - בה מתקיים מרחב של הכללה: מרחב ציבורי ממנו נהנים כל אוכלוסיות הקהילה. הצעד הבא לטובת קידום קפיצת המדרגה בעיר, יהיה חיבור בין מוסדות הקהילה לכדי יצירת קהילות חכמות (מה זה? צפו בסרטון). זאת, כמובן, התמודדות לא פשוטה שצפויה לעיר לאור הגדילה המואצת המתוכננת.
ובינתיים, מוזמנים לקפוץ לסרט באופקים!