top of page

מה מייחד את תל אביב בזירה הגלובאלית?

האם תל אביב היא 'עיר עולם'? על הנכסים והמתחרים של תל אביב...


תל אביב עולם הינה חברה עירונית של עיריית ת"א יפו, שמתמקדת בהנגשת תל אביב בזירה הגלובאלית תוך שיתוף פעולה עם גופים עירוניים, לאומיים ופרטים באמצעות פיתוח כלכלי, תיירות ותקשורת גלובאלית.


הנהלת עיר עולם, בראשות איתן שוורץ, פנתה אל מרכז קפיצת מדרגה לפני כשנה על מנת לסייע להם בברור חזון ואסטרטגיה. במסגרת הפרויקט עלו מספר נקודות מעניינות ונדרשנו לענות על שאלות בנוגע למשמעות של תל אביב כעיר עולם ובאיזה אופן היא יכולה להתחרות בזירה הגלובאלית:




רצועת החוף בתל אביב

מה משותף לטוקיו, פריז, ניו יורק ו... תל אביב?


המושג 'עיר עולם' (Global City או World City) מגדיר עיר המהווה נקודה מרכזית בעלת השפעה כלכלית, חברתית תרבותית או פוליטית ישירה ומוחשית על הזירה הבינלאומית, בעידן הגלובליזציה, ערי עולם מוגדרות כבעלות קשר ישיר, שאינו מוגבל למיקומן הגאוגרפי, עם העולם החיצוני למדינת הלאום. ערי עולם קלאסיות הינן טוקיו, פריז או ניו יורק.


Globalization and World Cities Study Group and Network (הרשת וקבוצת המחקר לגלובליזציה וערי עולם), הינו ארגון הפועל לדירוג והגדרת ערי העולם, באמצעות שלוש דרגות של ערי עולם ומספר דרגות משניות (תל אביב למשל, מדורגת כעיר עולם בטא+ יחד עם פראג, קפונהגן, אתונה וערים נוספות).

הדירוג פועל על בסיס בחינה של עוצמת הכלכלה, משיכה בינלאומית (טיסות, תיירות, כנסים), איכות תשתיות, השפעה לאומית ועוד. קיימים מספר דירוגים נוספים, דוגמת הדירוג של ה- Global City Competitiveness Index ועוד. אולם מרבית המדדים מתייחסים לקריטריונים גנריים של ערי העולם הנבחנות במדרג.


תל אביב: מרכז חדשנות טכנולוגי ומוקד ליבראלי במזרח התיכון


בבואנו לבחון את החזון של מנהלת עיר עולם, ניגשנו לבדוק תחילה מהם הנכסים הייחודים של העיר תל אביב יפו שרלוונטים בזירה הגלובאלית. בתהליך שכלל מספר סדנאות וראיונות בהשתתפות מנהלי מחלקות העירייה ושותפים נוספים של מנהלת עיר עולם, ניכר כי הייחודיות של תל אביב בזירה הגלובאלית מתבטאת בשני היבטים:


1. מרכז פיתוח וחדשנות טכנולוגי (ולא רק סטארט אפ סיטי)- מטרופולין גוש דן (שליבו הפועם הוא תל אביב), מתאפיין בשילוב מנצח של יזמים, מרכזי פיתוח, אקדמיה ומומחיות משנה בכל הקשור לפיתוח טכנולוגי. מעניין לבחון את ההתפתחות של הזירה הזו מחוץ למרחב העירוני של תל אביב לכיוון הרצליה, רעננה, ואפילו באר שבע. כך או אחרת, כאשר תיירים מסין מגיעים לסייר בעיר הם באים 'לתל אביב' על אף שמבקרים גם בטכניון בחיפה (ועל כך, בפוסט נפרד). מכאן, אנו מבינים שתפקידה של תל אביב בזירה הגלובאלית חייב לצאת מנקודת מבט מטרופולינית ואולי אף לאומית.


2. עיר ליבראלית בלב המזרח התיכון- ייחודיותה של תל אביב יפו בכך שהיא מהווה מוקד ליבראלי (ע"ע קהילת הלהט"בים, חיי הלילה של העיר והיבטים נוספים) בלב אזור שנתפס ציבורית כלא ליבראלי- החל בתהליכים שמתרחשים בישראל וכלה במזרח התיכון כולו.


מכאן, הבנו שבשביל לבחון את הייחודיות של תל אביב בזירה הגלובאלית יש להבין מהו המרחב התחרותי שלה. תל אביב לא חייבת להתחרות במאפיינים הגנריים של עיר עולם מול ברלין או ברצלונה. על תל אביב להבין היטב את המתרחש בלונדון ודבלין כמתחרות על שוק החדשנות הטכנולוגית. ובזירה ליבראלית- המתחרים שלה הם בכלל ביירות וקהיר (או אולי רמאללה?).


עיר שרוצה להתפתח כלכלית צריכה להבין מה הנכסים הייחודים שטמונים בה- כאלו שלא ניתן להזיז, להעתיק או לשכפל, ושהם תחרותיים בזירה הגלובאלית. אח"כ נדרש למפות את הזירות התחרותיות, לזהות את המגמות המתרחשות שם ולגבש אסטרטגיה לשמירה וקידום מעמדה בעולם.





#פרוייקטקפיצתמדרגה #תלאביב #עירעולם #נכסיםיחודיים

המומלצים
חיפוש לפי
מידע חדש
חיפוש לפי ישובים ותגיות
No tags yet.

לא נעביר את המייל שלך לאף אחד ונשלח לך עדכונים רק כשיש מידע חדש ומעניין.

עקבו אחרינו
  • פייסבוק - מרכז קפיצת מדרגה
  • גוגל פלוס - מרכז קפיצת מדרגה
  • יוטיוב - מרכז קפיצת מדרגה קבוצת ראות

אולי יעניין אותך גם?

bottom of page